Αξιοθέατα

Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο

Η εκκλησία της Παναγίας Εκατοπυλιανής βρίσκεται στην Παροικία, μόλις 200 μέτρα μακριά από το λιμάνι και είναι η πιο επιβλητική εκκλησία των Κυκλάδων, αλλά και από τις πιο σημαντικές εκκλησίες στην Ελλάδα, ηλικίας περίπου 1.600 χρόνων. Στις 15 Αυγούστου είναι η γιορτή της και διεξάγονται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της. Η ιστορία της ξεκινά από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του Τιμίου Σταυρού, η Αγία Ελένη σταμάτησε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε ένα μικρό ιερό, με την υπόσχεση ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα δημιουργήσει μια μεγάλη εκκλησία στο όνομα της Παναγίας. Αυτή η υπόσχεση τηρήθηκε από τον αυτοκράτορα γιο της, Μέγα Κωνσταντίνο. Στην εκκλησία της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στεγάζεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει σπάνια εκκλησιαστικά έργα τέχνης, ξυλόγλυπτα και κειμήλια από τη βυζαντινή εποχή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Το μουσείο βρίσκεται πίσω από την εκκλησία της Εκατονταπυλιανής. Παριανά κομμάτια του 3ου αιώνα είναι τα πιο σημαντικά εκθέματα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Παροικία εμφανίζει μια ποικιλία ευρημάτων από τη Νεολιθική Εποχή, την Αρχαϊκή Περίοδο, την Κλασσική Περίοδο και τη ρωμαϊκή εποχή, όπως κεραμικά, μαρμάρινα ειδώλια, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και μάρμαρα.

Φράγκικο Κάστρο Πάρου

Το Φράγκικο κάστρο της Παροικίας χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Δούκα της Νάξου, Μάρκο Σανούδο, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στο νησί. Το συγκεκριμένο κάστρο είχε ενσωματώσει τμήματα αρχαϊκών και κλασικών ναών, εκ των οποίων μόνο ένα τμήμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς εξακολουθεί να υφίσταται. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν μικρά εκκλησάκια που είναι χτισμένα στα τείχη του.

Το Ιερό του Ασκληπιού

Στο λόφο της Αγίας Άννας, σε μικρή απόσταση από την Παροικία, βρίσκεται το ιερό του θεού της ιατρικής, Ασκληπιού. Το ιερό χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., γύρω από μία πηγή. Σήμερα, το μόνο που υπάρχει στην περιοχή είναι ερείπια από το ναό του Πυθίου Απόλλωνα.

Το Ιερό του Απόλλωνα του Δήλιου

Περίπου 1 χιλιόμετρο από την Παροικία βρίσκεται το ιερό του Δήλιου. Ο ναός ήταν ο τόπος λατρείας του θεού Απόλλωνα του Δήλιου. Η αρχική δομή χτίστηκε τον 9ο – 8ο αιώνα π.Χ. Αργότερα, τον 5ο π.Χ. αιώνα, χτίστηκε ένα νέος ναός αυτή τη φορά αφιερωμένος στη θεά Άρτεμις.

Επικοινωνία

Fragoulis Village

Παροικιά, Παράσπορος Πάρος 84 400

Τηλ: 2284023491

Email: fragoulisvillage@gmail.com